Design och formgivning

Formgivning, även kallat design, är det begrepp som syftar till att beskriva ett föremåls utseende, konstruktion eller skapandeprocessen av det samma. I detta begrepp ryms såväl själva föremålet, till exempel ett hus, som skapandet av detsamma, det vill säga de arkitektoniska ritningarna av huset. Att formge innebär ofta att man överväger funktionella, estetiska, ekonomiska och sociopolitiska dimensioner, både vad gäller designen av objektet och i själva designprocessen.

Design och formgivning

Det kan innebära att man behöver involvera betydande forskning, tankeverksamhet, modellering, interaktiva justeringar och designa om objektet. En rad olika objekt kan designas, som till exempel kläder, grafiska användargränssnitt, byggnader, företagsidentiteter, och även metoder för formgivning.

Design är med andra ord ett väldigt vitt begrepp som kan hänvisa till en abstraktion av en skapad sak eller utformningen av olika saker, men också utgöra ett verb för skapandeprocessen.

Inredningsdesign

När det gäller inredningsdesign finns det några enkla tips som man kan följa för att göra vilket rum som helst bättre. Det första tipset är att välja målarfärgen allra sist. Man kan förstås börja med att måla väggarna, vilket många också gör, men det kan faktiskt vara bra att lämna det till slutet. Genom att först bestämma dig för vilka tavlor, mattor och liknande du ska ha i rummet, kan du enklare välja en färg som på ett bra sätt kompletterar inredningens färger.

Det andra tipset är att ge dina möbler lite andrum. Försök att undvika att fylla rummet med möbler, eftersom det får rummet att kännas rörigt och trångt. Du bör ha tillräckligt med utrymme för att du utan problem ska kunna röra dig i rummet. Fokusera hellre på färre möbler av högre kvalitet än fler möbler av lägre kvalitet. Det tredje tipset är att hänga tavlor på rätt höjd. Genom att hänga tavlorna så att deras mittpunkt hamnar ungefär 145-150 centimeter från golvet, hamnar de i rätt nivå för dina ögon.