Färger

Färger påverkar oss människor, kanske mer än vad vi tror, och har en stor inverkan på våra känslor, tankar och kropp. Vissa färger får exempelvis en att må bättre än andra färger och man tycker ofta att man passar bättre i vissa färger än andra. När du väljer färger till hemmet, bör du givetvis välja färger som du själv tycker om och trivs med. Innan du väljer exempelvis en gul färg i sovrummet, eftersom du tycker om färgen, bör du tänka efter. Färgen kan nämligen få dig att känna dig pigg. På samma sätt kan vi uppleva att en plats är tilltalande och en annan är obehaglig, beroende på vilka färger samt kombinationer av dessa de innehåller.

Färger

Det vi talar om kallas färgpsykologi. Effekterna som färger har på oss kan vara antingen subtila eller signifikanta. De kan också  vara fysiska såväl som psykologiska. Användning av färg är inte någonting som resulterar i en exakt ekvation mellan färger och stämningar. Vart vi än går svarar vi på färger, men vikten av färg underskattas ofta.

Användning av färg är viktigt för att ge våra hem en personlighet och samma sak gäller på de platser där vi arbetar.

Börja smått

Om du inte är säker på var du ska börja när det gäller färg, kan du experimentera i exempelvis badrummet, i en mindre hall eller i utrymmet mellan två rum. Om du själv är den som målar, kan du välja ett område som går snabbt att göra så att du snabbare kan se resultatet, och huruvida du är nöjd med det eller vill ändra det. Se på processen som ett äventyr snarare än som någonting tråkigt som måste utföras. För att komma igång, kan du välja dina favoritfärger från till exempel en tavla, en matta eller en möbel. Använd den ena som huvudsaklig färg och den andra som accentfärg.