Inredningsformer och stilar

Det finns en rad olika stilar när det kommer till inredning, men vad innebär de egentligen? Här går vi igenom några av de vanligaste stilarna och vad som kännetecknar dessa.

Lantlig inredningsstil

Den lantliga stilen är en stil som aldrig verkar gå ur stil. Den karaktäriseras av en rustik inredningsform med vitmålat trä, samt en till två accentfärger som återfinns i tyger och liknande. Kryssmönster och blommor är populära i den lantliga heminredningen. Naturmaterial som bomull, trä och smide är vanligt förekommande i lantlig inredning.

Skandinavisk inredningsstil

Den skandinaviska inredningsstilen är enkel, ren och minimalistisk. Interiören är klassiskt vit och har också en mindre svart färgklick, och ibland också en accentfärg.

Modern inredningsstil

Den moderna inredningsstilen kännetecknas av kraftiga färger och kontrast. Möbler och annan inredning väljs ofta på grund av dess design snarare än dess funktionalitet.

I den moderna inredningsstilen är nämligen imagen allt.

Retro inredningsstil

I retrostilen låter man det gamla bli det nya. Detta är en av de absolut hetaste stilarna inom inredning för tillfället. En äkta retrolook uppnås genom att man återanvänder gamla föremål, snarare än köper nya föremål som har ett retro utseende.

Inredning - Retro

Modern organisk inredningsstil

Den moderna organiska inredningsstilen kännetecknas av naturmaterial, vilket är dess viktigaste element. Trä och sten är två viktiga ingredienser, tillsammans med växter och andra organiska föremål. Naturligt kurvor är ofta använda i denna stil, snarare än konstgjorda former.

Inredningsstilen Hollywood glam

Hollywoodstilen är som hämtad ur TV-serien Svenska Hollywoodfruar. Den är överdådig vad gäller lyx och färg, och blandar ofta andra inredningsstilar. Denna stil har en tendens att kännas konstgjord om den inte görs på rätt sätt.

Inredningsstilen art noveau

Art noveau är motsvarigheten till Hollywood glam, fast med en twist. Denna stil försöker återskapa inredningsdesign från tidigt 1900-tal med fokus på lyx och kvalitet. Helst ska man också ha värdefulla antikviteter från fjärran länder.