Naturmaterial i kläder och möbler

Naturmaterial i kläder och möbler

Naturmaterial är en produkt som kommer från växter, djur eller marken. Material som trä, jord, växt- och djurfiber är naturmaterial.

Kläder i naturmaterial

Plagg i naturmaterial är ofta tåliga och lättskötta samt har även en lång livslängd. Förutom att de är sköna att bära, andas kläderna historia och känsla. Ett naturmaterial är lin som är ett material som är behagligt då det svalkar och man svettas mindre. Bomull är ett annat vanligt material i kläder och är faktiskt världens viktigaste fiber. Bomull ger en mjuk känsla mot huden och används dessutom ekologisk bomull så får man en högre kvalitet och mer hållbara plagg. Bambu som material i klädesplagg är relativt nytt men är väldigt bra om man har en känslig eller lättirriterad hud eftersom den låter huden andas. Den svalkar på ett mycket bra sätt och har en mycket hög absorberingsförmåga. Andra naturmaterial som kan återfinns i klädesplagg är viskos, lyocell (tencel), mjölkfiber, hampa, ull, råsiden eller silke samt rami, som också kallas för kinagräs och är en nässelväxt. Att blanda rami med ull kan till exempel användas som tyg till överdrag för kuddar eller sofföverdrag.

Naturmaterial i möbler

I möbler återfinns ofta naturmaterial som björk, rotting, kork och linne. Möblerna kan vara allt från soffa till vitrinskåp och köksbord. Möbler i naturmaterial åldras med skönhet och besitter en tidlöshet som alltid passar in. Genom att använda naturmaterial åstadkommer man miljönytta och materialen är ofta lätta att underhålla och tål att slitas på. På vissa trämöbler lämnas ytan till exempel helt obehandlad. I många fall används så få material och kombinationer av dessa som möjligt, för att underlätta skötsel, eventuella reparationer samt för att underlätta hanteringen när möbeln ska återgå till sin plats i kretsloppet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *